Goede dierverzorging voor een gezond dier
Op deze pagina willen we u kort wat meer informatie geven over de verzorging van dieren. Deze informatie zal niet alles omvatten om uw huisdier een perfecte verzorging te kunnen geven, maar is er juist om mensen kennis te laten maken met dierverzorging en wat daar allemaal bij komt kijken.
Wanneer u erover denkt om een dier aan te schaffen en meer wilt weten over dierverzorging, dan kunt u ons in de winkel altijd even aanspreken. Wij delen altijd graag onze kennis over dierverzorging met u.
Hondenverzorging
Honden zijn sociale dieren en hechten zich heel erg aan hun baasjes. Het is dus allereerst belangrijk dat ze veel tijd, aandacht en beweging te geven. De precieze behoefte aan beweging verschilt per ras, maar aandacht maakt iedere hond een blije hond.
Deze aandacht kunt u bijvoorbeeld geven in de vorm van het samen doen van een spelletje, door samen buiten te wandelen of bijvoorbeeld samen te gaan fietsen. Let er hierbij op dat de hond goed zijn hitte kwijt kan en niet oververhit raakt. Als u voor langere tijd weg gaat met de hond is het handig om een drinkbakje en bidon met water mee te nemen voor de hond, wij verkopen deze in winkel.
Dierverzorging stopt niet bij aandacht en goed eten. Sommige honden hebben bijvoorbeeld een vacht die veel verzorging vraagt. De hoeveelheid tijd die u daaraan kwijt bent, is afhankelijk van het type vacht. Een kortharige hond heeft natuurlijk minder borstelen of kammen nodig dan een langharige hond, maar tijdens de ruiperiode zult u ook bij hen tijd moeten steken in de verzorging van de vacht. Wanneer u hulp nodig heeft bij de vachtverzorging kunt u een afspraak maken bij onze trimsalon. Meer hierover leest u op de homepage.
Tot slot is het van belang om regelmatig het gebit van uw hond te controleren en tandsteen te laten verwijderen bij uw dierenarts. Tandsteen en tandplak herkent u aan gele of bruine plekken aan de zijkant van de tanden en kiezen. Een andere manier om het gebit van uw hond schoon te houden is door uw hond veel te laten kauwen. Kluiven en kauwspeeltjes voldoen prima en er zijn speciale speeltjes in de handel met een structuur die ervoor zorgt dat de kiezen goed schoon worden gemaakt.
Heeft u meer vragen over dierverzorging? Kom dan even langs in onze winkel voor een persoonlijk advies.
Kattenverzorging
In Nederland is de meest voorkomende vlo de kattenvlo, ook op mensen en honden. De vlo legt op uw kat wel tot 50 eieren per dag. Na enkele weken zijn dat er duizenden en die vallen op de grond in de huiskamer, de kattenmand, het bed en de auto. Na een tot 10 dagen komen deze eieren uit en de larven gaan zich voeden met huidschilfers en vlooienpoepjes die van het huisdier afvallen. U kunt zich voorstellen hoe dit zich verder ontwikkelt.
Vlooien op de kat zijn goed te bestrijden non-systemische middelen als knijpampullen (die in de nek leeg gedrukt dienen te worden en over het algemeen tussen de 2 en 3 maanden werkzaam zijn), vlooienbanden (gemiddeld een half jaar werkzaam), sprays (gemiddeld 6 weken tot 2 maanden werkzaam), shampoos (gemiddeld 2 weken werkzaam) en poeders. Natuurlijk vindt u deze producten in onze winkel.
Wanneer u op uw kat een teek vindt, verwijdert u deze met een speciale tekentang of tekenlepel. Zorg ervoor dat de teek niet kapot gaat en dat u niet in de teek knijpt, want dan is er meer kans op besmetting met de ziekte van lyme.
Natuurlijk houdt uw kat ook van aandacht en houdt hij ervan om lekker te spelen en af en toe de nagels te scherpen aan een krabpaal. Een variatie in speeltjes zorgt ervoor dat de kat zich niet gaat vervelen en dit houdt hem actief. Natuurlijk hebben wij diverse speeltjes in ons assortiment en hebben we voor de echte buitenkatten verschillende kattenluikjes te koop in de winkel.
Knaagdieren
Ook knaagdieren zitten niet graag de hele dag alleen in een hokje en hebben baat bij goede dierverzorging. Wanneer zij op jonge leeftijd handtam zijn gemaakt, genieten zij enorm van aandacht van hun eigenaar.
Konijnen worden bijvoorbeeld erg blij van het spelen met een oude tennisbal aan een touwtje in de kooi, een leeg wc-rolletje of een oude schoendoos. Ook cavia’s houden van spelen en ratjes maak je erg blij met een paar velletjes wc-papier (zo natuurlijk mogelijk) om hun nestje te vullen.
Denk bij dierverzorging ook aan de huisvesting van uw knaagdier. Alle knagers hebben graag een ruim onderkomen, om zich goed in te kunnen bewegen. Neem dus geen genoegen met een kleine kooi, maar koop, als u de mogelijkheid heeft, een maatje groter. Uw knaagdier zal u dankbaar zijn!